Oude verf verwijderen, hoe doe je dat?

oude verf verwijderen

Een belangrijke klus

Oude verf verwijderen, hoe doe je dat? Grondig en zorgvuldig schuren van oud schilderwerk is vaak onvoldoende om de juiste basis te creëren voor nieuw schilderwerk met een perfect eindresultaat. Om een perfect eindresultaat te krijgen voor schilderwerk is het verwijderen van de oude gebarsten en gekrakeleerde verflagen altijd de beste oplossing. De goede intacte lagen laten we altijd zitten. Een oude verflaag verwijderen is een behoorlijke klus maar dus wel een belangrijke. Zonder een goede ondergrond, hecht de nieuwe laag niet goed. Daarnaast kan een oude verflaag zorgen voor structuurverschil. Zeker bij gebruik van hoogglanslak is dit absoluut zichtbaar en geeft het een niet gewenst effect. Het verwijderen van oude verf kan op verschillende manieren. Graag leggen wij je uit welke mogelijkheden er zijn.

Oude verf verwijderen – Verfkrabber

Verf verwijderen met behulp van verfkrabbers wordt in Nederland nog steeds heel veel toegepast. Verfkrabbers worden alleen gebruikt om verf te verwijderen van houtwerk. Er zijn verschillende soorten verfkrabbers die geschikt zijn voor allerlei ondergronden. De meest gebruikte verfkrabber is de driehoek-krabber. De driehoek-krabber is geschikt voor het verwijderen van verf op kleinere of grotere vlakke of liggende delen zoals daklijsten, deuren en kozijnen. De profiel-verfkrabber wordt gebruikt voor een smallere, haakse ondergrond zoals sponningen en glaslatten. De ovale verfkrabber is geschikt voor het verwijderen van verflagen op een hol gevormde of hol geprofileerde ondergrond. In het kader van milieuvriendelijkheid gooien we de afgeschuurde verfkrullen niet in de vuilnisbak. Deze doen we in een afvalzak die we naar de lokale vuilopslag brengen. Daar kan de afvalzak gedeponeerd worden in de chemische afvalbak.

oude verf verwijderen

Oude verf verwijderen - verfföhn

Oude verf verwijderen kan ook door gebruik te maken van een verfföhn. Dit is een heteluchtpistool. We gebruiken ook weleens een afbrander met open vlam, maar deze optie is er alleen voor de professionele schilder. We raden dit aan jou af. Je loopt namelijk onnodig verhoogd risico op brandgevaar en schroeiplekken. Een verfföhn maakt gebruik van hete lucht zodat het brandgevaar beperkt blijft. Met de verfföhn gebruiken we ook een verfkrabber. Deze methode is aanzienlijk lichter en gaat veel sneller dan alles ‘koud’ te krabben. Enkele belangrijke punten bij het gebruik van een verfföhn:

  • we dragen tijdens de werkzaamheden beschermende handschoenen en een veiligheidsbril
  • we verhitten de oude verflaag totdat deze blazen vertoont en onthecht
  • we werken zoveel mogelijk in lengterichting van het hout
  • we branden zoveel mogelijk af van onder naar boven (hitte stijgt) en werken dakpansgewijs
  • we houden voldoende afstand van het werk met het oog op schroeien/verbranden
  • we zorgen dat er geen schroeiplekken op het hout ontstaan

Oude verf verwijderen – afbijtmiddel

Ook met een afbijtmiddel kan een oude verflaag verwijderd worden. Deze methode heeft echter niet onze voorkeur. Verf verwijderen met behulp van afbijtmiddel is slecht voor het milieu en voor onszelf. We gaan er daarom uiterst voorzichtig mee om. We gebruiken in ieder geval altijd handschoenen bij het opbrengen. Meestal kan het middel 20 minuten nadat we het hebben aangebracht met een plamuurmes worden afgestoken. Vervolgens gebruiken we warm water met een scheutje azijn om het houtwerk weer schoon te maken.

Wil je verf verwijderd hebben en/of een nieuwe verflaag aangebracht hebben aan jouw huis? Vraag dan een offerte aan. Wijnands schilderwerken is jou graag van dienst.