Staal verven, hoe werkt dat?

Voorbereiding bij staal verven

Staal verven, hoe werkt dat? Voor het schilderen van staal is het van belang dat we gebruik maken van kwalitatief goede producten en dat we goed voorbereid en zorgvuldig te werk gaan. Staal wordt vaak buiten gebruikt, denk bijvoorbeeld aan een hekwerk of een stalen deur, en daarmee krijgt het vaak te maken met veranderende weersomstandigheden. Hierdoor ontstaat kans op corrosie, in de volksmond beter bekend als roest. We leggen je graag uit, aan de hand van een stappenplan, hoe wij staal op de beste manier verven.

Wellicht overbodig om te noemen, maar zeker niet onbelangrijk: we plakken alle niet te schilderen delen zorgvuldig af. En de schilderstape verwijderen we bij voorkeur voordat de verf volledig droog is. Ook de grond wordt bedekt, zodat er geen verfspatten achterblijven. Tevens denken wij aan onze gezondheid en dragen een stofmasker bij het schuren en aangepaste handschoenen als we met een afbijtmiddel werken.

Voorbereiding bij nieuw staal

Nieuw staal bevat een dunne vetlaag ter bescherming tegen roestvorming. Deze vetlaag verwijderen we voordat we het staal schilderen. Ontvetten gaat eenvoudig met thinner of wasbenzine. Na het ontvetten, spoelen we de ondergrond goed af zodat er geen resten van de beschermingslaag achterblijven.

Voorbereiding bij verroest staal

We verwijderen altijd zoveel mogelijk de bestaande roestlagen. Dikke lagen halen we weg met een staalborstel en de rest van de roest schuren we grondig op met een schuurborstel en daarna met grof schuurpapier. Daarna stoffen we het metaal af. Om het vervolgens weer te ontvetten met thinner of wasbenzine. Het is hierbij zaak dat er geen resten achterblijven.

Voorbereiding bij reeds geschilderd staal

Indien de bestaande verflagen nog helemaal intact zijn en er geen roestsporen zichtbaar zijn, dan volstaat het om de aanwezige verflagen op te schuren. Bij reeds geschilderd staal in slechte staat moeten de verflagen met een afbijtmiddel verwijderd worden. Daarna schuren we de eventuele roest zo veel mogelijk weg en maken alles stofvrij.

staal verven

 

Afwerking: een sterk staaltje

Staal moet na bovenstaande voorbereiding voorbehandeld worden met een primer. Deze primer zorgt voor de juiste hechting van de metaalverf. De AK Primer van Sikkens is een zeer geschikt product om hiervoor te gebruiken. In de afwerking die hierop volgt, is het belangrijk om rekening te houden met de laagdikte en met de details van het te verven object. De laagdikte van de verf bepaalt de uiteindelijke levensduur. Buiten en in vochtige ruimtes verkrijgen we duurzame resultaten door voldoende verf aan te brengen. Scherpe kantjes, laspunten, hoeken en plaatsen waar vocht kan blijven staan, zijn kritische punten en krijgen dan bij voorkeur ook een extra laag roestwerende primer. Op deze plekken ontstaat namelijk als eerste roestvorming. Het uiteindelijke resultaat is dus afhankelijk van de aandacht die besteed wordt aan details. Voor buitentoepassingen brengen wij daarom minstens twee lagen aflak aan. In binnensituaties kan meestal volstaan worden met één laag. Na de primer lakken we staal af met Sikkens Rubbol SB Plus (hoogglans) of Sikkens Rubbol Satura Plus (zijdeglans).

Jouw eigen staal verven

Is jouw eigen staal aan een verfbeurt toe? Dan pakken wij dat graag voor jou aan, je weet nu hoe wij te werk zullen gaan. Vraag vrijblijvend een offerte bij ons aan.