Willem Bloys van Treslong

Willem Bloys van Treslong was een edelman uit Den Briel en werkte in eerste instantie voor de Spaanse vloot. Maar later weigerde hij trouw, ondertekende hij het Smeekschrift en vocht mee in de slag bij Heiligerlee, nadat de Hertog van Alva zijn broer terechtgesteld had. Uiteindelijk sloot hij zich aan bij de Watergeuzen naast admiraal Lumey. Zij wilden slag leveren met de Spaanse vloot, maar die was niet in de buurt. Daarop besloten zij een stad in te nemen. Dat werd toevalligerwijs zijn geboortestad Den Briel, wat de overgave aan hem als Briellenaar had moeten vergemakkelijken, maar wat niet het geval bleek. Toch lukte het de Watergeuzen om de stad in te nemen op 1 april 1572. Den Briel werd op die manier de eerste bevrijde stad van Nederland. In 1573 werd Bloys van Treslong benoemd tot Admiraal van Holland.

Gezamenlijk schilderwerk

De bewoners van vier buurpanden hebben de handen ineengeslagen om het schilderwerk gezamenlijk uit te besteden. Een verstandige keuze, want zo konden wij hen een fijne burenkorting geven. Het werk dat gedaan moest worden bestond uit houtrot aan de kozijnen en achterstallig onderhoud. Onze timmermannen hebben alles samen met onze schilders weer in orde gemaakt, met als finishing touch: de deuren in de transparante lak. Glanzend zoals het hoort.

Stralend blok

Zo is er weer een half blok huizen opgeknapt. Het voordeel is dat niet alleen het eigen huis weer straalt, maar ook dat van de buren. De hele straat heeft meer cachet. En dat is net iets fijner thuiskomen.

+31 20 - 78 56 770