De Dichtersbuurt

Jan Frederik Helmers was dichter en zakenman. Zijn gedicht ‘De Hollandsche Natie’, die verscheen in 1812, bracht hem in onmin bij de Franse bezetters. In Amsterdam wordt hij daarentegen vereerd met maar liefst drie straten die zijn naam dragen. De Helmersbuurt, ook wel ‘Dichtersbuurt’, werd ontworpen door J.G. van Niftrik en Redeker Bisdommet in 1883. In die tijd werd ook het Jacob van Lennepkanaal aangelegd en de Overtoomsevaart gedempt, waar nu de Overtoom is. De buurt was in eerste instantie bedoeld als volksbuurt, maar de huur bleek te hoog voor de armen. En dat terwijl de huizen niet overal van goede kwaliteit waren; er werd gesjoemeld met heipalen en het metselwerk was soms zo slecht dat er tijdens de bouw al een paar huizen ingestort zijn. Sindsdien bestaan er strengere eisen voor de bouw.

De hanebalk

Over strenge regels van de bouw gesproken: bij dit pand moest de hijsbalk (‘hanebalk’) vervangen worden. Hij was doorgeroest. Je zou er niet aan moeten denken om hier nog een piano aan op te hijsen. Gelukkig hebben wij ook de expertise in ons netwerk om dingen als hijsbalken te keuren en te vervangen voor een nieuw exemplaar. Verder hebben wij aan dit pand het schilderwerk, metselwerk en stucwerk vernieuwd.

Veiligheid en schoonheid

Twee belangen die we mooi bij elkaar hebben weten te brengen in dit project, zijn veiligheid en schoonheid. Waar men vroeger wel eens een heipaal achterwege liet, knappen wij de huizen op met de zorg die ze verdienen. Zodat ze nú kunnen stralen en dat ook in de toekomst kunnen doen.

+31 20 - 78 56 770