Iepen en Lindes

De grachten kenmerken zich door de vele Iepen die er staan. Deze zorgen in de zomer voor een confetti aan zaden die door de lucht dwarrelen; het geeft de grachten een feestelijke sfeer. De Iepen zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Toch staan ze niet op de Keizersgracht. Toen in 1949 de Iepenziekte uitbrak, werden ze vervangen door Lindes. Een boomsoort die bekend staat om zijn lekkere geur en daarom ook om zijn honing.

De juiste gevelverf

Aan dit pand was groot onderhoud nodig en dat was te zien: het geheel oogde vrij gaar en gelaten. Dat kwam ten eerste door de afbladderende verf op de gevel. Het verfsysteem was niet damp-doorlatend. Vocht in de muren kon niet op een normale manier door de verf naar buiten: de verf ging bladderen. Om een nieuw dampdoorlatend systeem aan te brengen, moest het oude systeem eerst worden weggezandstraald. Een uiterst precies karwei; de verf liet nauwelijks los. Dat hield in dat er op een hardere stand gestraald moest worden, waardoor de grens tussen genoeg verf wegstralen en te veel steen wegstralen vrij dun werd.

Nieuw gebouw, monumentaal gevoel

Het resultaat is uiteindelijk prachtig geworden. Het houtwerk straalt weer en de muren zijn lichtglanzend. Alle hekwerken zijn opnieuw gepoedercoat en geven hierdoor een klassieke touch aan het geheel. Dit grachtenpand is vrij nieuw en is dus geen monument. Toch heeft het een monumentale uitstraling gekregen. En met een Linde voor de deur is het plaatje dan helemaal compleet.

+31 20 - 78 56 770