Jan Luyken

De straat is vernoemd naar Jan Luyken; een dichter, schilder en etser uit de 17e eeuw. Dat hij zowel dichter als schilder was, verklaart waarom zijn straat als grens gezien kan worden tussen de straten vernoemd naar schilders en de straten vernoemd naar dichters. Volgens velen is de Jan Luijkenstraat de mooiste straat van het Museumkwartier. Hier bevatten de woningen veel Jugendstil-elementen. De architect, Pierre Cuypers, had dan ook bedacht dat hier deftige villa’s zouden komen en geen snelle revolutiebouw, zoals wel het geval was in de Helmersbuurt of in de Pijp.

Balkenconstructie

Na een fikse verbouwing op deze zolderverdieping moest alles geschilderd worden. De pandeigenaren wilden de houten elementen zichtbaar houden. Daarom is gekozen om de balkenconstructie ongeschilderd te laten. Dat betekent niet dat hier niks mee gedaan hoeft te worden; een grondige reiniging was hier wel op zijn plek. Daarnaast waren er ook een aantal binnendeuren die ongeschilderd dienden te blijven. De rest is witgeschilderd.

Authentieke uitstraling

Met het behoud van de balken en deuren zoals deze waren, kan een authentieke uitstraling gewaarborgd worden. Door de rest in een rustige witte tint te schilderen, ontstaat een hoogwaardig gevoel. Wat hier ook aan bijdraagt, is dat de muren extra mat zijn en dat het houtwerk met zijdeglans is behandeld. Zo is het huis ook van binnen een écht Jan Luyken pand.

+31 20 - 78 56 770