Philips Wouwerman

Philips Wouwerman was een schilder en tekenaar die leefde in de 17e eeuw. Zijn werken bestonden vaak uit slagvelden met veel drama en dynamiek. Ook kun je zijn werk vaak herkennen aan witte paarden. Deze vormden zijn handelsmerk; er wordt gezegd dat niemand hem hierin heeft kunnen evenaren. Destijds was Wouwerman erg populair. Zo telde Stadhouder Willem V zelfs 4575 gulden neer voor een doek van hem. Dat is meer dan in die tijd betaald werd voor een Vermeer, of zelfs voor een Rembrandt.

Dubbel glas

Dit huis had enkel glas. De eigenaar wilde dit graag vervangen door dubbel glas. En terecht, want met dubbel glas geeft niet alleen betere isolatie, maar voorkomt ook condensvorming. Condensvorming is een soort wolf in schaapskleren: het trekt in het kozijn als het schilderwerk niet goed is afgewerkt, en kan zo ongezien houtrot veroorzaken. Soms wordt dit pas in een ver stadium opgemerkt, en dat brengt kosten met zich mee. Ook bij dit huis was het houtwerk helemaal verrot en hebben we alle dorpels vervangen.

Zicht op ambacht

De deuren zijn voorzien van transparante lak. Dat is vooral een goede keuze als het mooi houtwerk betreft. Dan zijn de nerven en noesten van de boomstam zichtbaar, wat herinnert aan de hoeveelheid ambacht die er in het huis zit. Met passend schilderwerk hoeft daar geen Wouwerman aan te pas te komen.

+31 20 - 78 56 770