Een trap schilderen, hoe doe je dat?

trap schilderen

Stappenplan voor het beste resultaat

Een trap schilderen, hoe doe je dat? Een mooie trap kan een grote verandering in je woning betekenen, omdat het vaak de entree is van het huis. Een prachtig eindresultaat is daarbij dan uiteraard van groot belang. Met ons stappenplan en de omschreven werkwijze leggen wij graag aan je uit hoe wij tot dit geweldige eindresultaat komen. Geen zin om zelf aan de slag te gaan? Bekijk onze informatie over binnenschilderwerk.

1. Voorbereidende werkzaamheden voor een trap schilderen

Om te beginnen moet de trap opgeruimd zijn en moeten er geen spullen meer op liggen. We leggen een dekzeil op de vloer onder en boven aan de trap en plakken deze goed af met afplaktape. Heb je een trap die ingebouwd is tussen een of meerdere muren, dan plakken we deze ook af tot 50 cm boven de trap. Tijdens het schuren van de trap zal er veel stof vrijkomen, wat eventueel ander verfwerk zou kunnen verpesten. Met een beetje extra tijdsinvestering in de voorbereiding, besparen we later in het proces veel tijd. Wanneer de ruimte helemaal leeg is kunnen we de trap stof- en vetvrij maken. Ten eerste door te stofzuigen. Daarna ontvetten we de trap met een reinigingsmiddel dat we goed laten drogen. Dit is van belang, omdat eventueel vet anders het hout in wordt geschuurd.

2. De trap schuren

Het is belangrijk om de trap vervolgens goed te schuren. Dit kan met handschuurpapier, maar de voorkeur gaat uit naar een schuurmachine met stofafzuiging. Dit voorkomt extra opruimwerkzaamheden. We zorgen er altijd voor dat eventuele losse verflagen helemaal verwijderd worden. Niet alle lagen hoeven afgeschuurd te worden, als we maar zorgen voor een betere hechting van de nieuwe verflaag. Dit geeft een beter eindresultaat.

3. Plamuren en kitten

Na al het schuurwerk maken we de trap weer stofvrij. Ook repareren we oneffenheden met een geschikte plamuur. Openstaande naden en scheurtjes kitten we dicht met acrylaatkit. Deze kit is gemakkelijk glad te strijken met een beetje water. Na het schuren van de plamuurplekken en het weer stofvrij maken van de trap, zijn we klaar om te schilderen.

trap schilderen

4. Grondverf aanbrengen

We brengen nu de eerste laag grondverf aan op de trap. Deze laten we vervolgens goed drogen  waarna we de gehele trap weer licht opschuren en het geheel schoonmaken. Omdat een trap veelvuldig wordt gebruikt, brengen wij meestal nog een laag grondverf aan. Ook deze laag laten we weer goed drogen en we schuren de trap nogmaals licht op. Ook nu moet de trap weer goed schoongemaakt worden.

5. Aflakken

Nu is er de keuze tussen hoogglans of zijdeglans verf. Houd hierbij rekening met het feit dat hoogglans verf sterker is en dat zijdeglans verf minder snel krassen veroorzaakt. De eerste laklaag brengen we aan om hem vervolgens weer goed te laten drogen. Daarna brengen we altijd een tweede laklaag aan. Dit i.v.m. mogelijke slijtage door veelvuldig gebruik. Om vervolgens zo lang mogelijk te genieten van een schitterende trap is het van groot belang dat we de trap goed laten uitdrogen. Het heeft onze voorkeur om de trap minimaal 7 dagen te laten drogen om een optimale hechting te krijgen.

Aandachtspunten bij trap schilderen

  • We schilderen de treden altijd om en om. Zo kan de trap tijdens het schilderproces nog steeds gebruikt worden.
  • Houd rekening met de kleur van de trap. Lichtere kleuren worden zichtbaarder smerig.
  • Zorg voor een stofvrije omgeving voor een perfect eindresultaat.
  • Laat de trap voldoende drogen. Dit geeft een beter eindresultaat.
  • Laat je goed voorlichten welke verf je het beste kunt gebruiken in jouw situatie.

Jouw trap weer de blikvanger van je huis?

De trap neemt een centrale rol in in je huis en vergt behoorlijk wat tijd en aandacht als je hem opnieuw wilt schilderen. Geef het werk daarom uit handen en vraag vrijblijvend een offerte bij ons aan.