De straat van een verzetsleider

Deze straat dankt zijn naam aan de beeldhouwer Gerrit-Jan van der Veen. In de tweede wereldoorlog leidde hij verschillende verzetsgroepen. Zo maakte hij valse persoonsbewijzen, die hij voor niks verstrekte aan mensen die weinig geld hadden. Ook stichtte hij brand in het gebouw van het bevolkingsregister, om te voorkomen dat de bezetters mensen konden opsporen via de daar aanwezige administratie. Van der Veen is uiteindelijk opgepakt en gefusilleerd.

Lakwerk uit de botenbouw

Het huis was nodig aan onderhoud toe. De voor- en achterkant moesten worden aangepakt en zo ook het schuurtje dat uit dezelfde tijd stamt als het huis. Hier zat houtrot. Dat houtrot is vakkundig gesaneerd. Ook de voordeur kreeg een nieuwe laklaag. Niet door ons, maar door de vader van de huiseigenaar. Hij zat jaren in de botenbouw en wilde dat klusje graag zelf klaren. De deur werd volledig kaal gemaakt, waarna de transparante laklagen minutieus werden opgebouwd. Laag voor laag, zoals dat gaat bij houten boten. Het werd een inspirerende samenwerking.

Een plek vol geschiedenis

Deze straat en dit huis ademen geschiedenis. Nadat een groot deel van de buurt in de oorlog gebombardeerd was, is alles in de oude stijl heropgebouwd. Een knap staaltje vakmanschap en een knap staaltje geschiedenis. Maar ook vandaag de dag wordt geschiedenis geschreven. En dat straalt van dit huis af.

+31 20 - 78 56 770