Uw dakkapel schilderen met een mooi eindresultaat
Het stappenplan
Uw dakkapel schilderen met een mooi resultaat? Wij leggen u stap voor stap onze werkwijze uit.
Stap 1: de voorbereiding
Om veilig te kunnen werken, maken we gebruik van een steiger. Die kan gehuurd worden, of we gebruiken onze eigen steiger. Het is afhankelijk van de plek wat het beste uitkomt. Een steiger is veilig en daardoor kunnen we snel en makkelijk werken. Allereerst beginnen we met ontvetten. Dit doen we als eerste, omdat we anders het vet in het hout schuren. Hierdoor zou er een slechte hechting voor de nieuwe verflaag kunnen ontstaan. Ontvetten doen wij met Universol, St. Marc of Ammonia. Na het het ontvetten, krabben we loszittende delen weg en krabben we slechte kitnaden uit. Bij het kozijn in het filmpje, maken we gebruik van een verfföhn, om slechte verflagen te verwijderen.
Stap 2: schuren
Nu is het kozijn klaar om geschuurd te worden. Schuren doen we om een goede hechting te krijgen voor de nieuwe verflagen. En ook om oneffenheden en lelijke plekken mooi glad te schuren. Voor de makkelijk bereikbare plekken en vlakken, gebruiken we een schuurmachine. De moeilijk bereikbare plekken en langs het glas, schuren we met handschuurpapier. Zo voorkomen we lelijke krassen. Bij kaal hout gebruiken we korrel 80. Voor geschilderd hout gebruiken we korrel 120. Het is zaak om altijd zorg te dragen voor een goede stofafzuiging. Dit kan ook door een mondkapje op te doen of middels een stofzakje aan de schuurmachine. We zorgen ervoor dat we na het schuren de werkplek stofvrij maken. Dit doen we met een stoffertje.
Stap 3: kitten en gronden
Daarna vlekken we alle kale plekken bij met een beetje grondverf. Wij maken altijd gebruik van de kwaliteitsverf van Sikkens. Voor het schilderen, plakken we het glas netjes af. Hierdoor kunnen we snel en makkelijk werken. Bij het kozijn in het filmpje, hebben we te maken met openstaande kitnaden langs het glas. Deze kitten we dicht met de daarvoor bestemde beglazingskit. Zo voorkomen we dat er vocht langs het glas het kozijn in kan lopen. Kleine naden en openstaande verbindingen, kitten we dicht met acrylaatkit. Grote gaten vullen we met plamuur. We maken gebruik van speciale buitenplamuur. Na het goed laten drogen van de plamuur, schuren we deze op met korrel 120. Nu zijn we klaar om te gaan gronden. Dit doen we met de kwast. We maken waar mogelijk gebruik van een grondverf die dezelfde kleur heeft als de aflak. Hierbij letten we op dat we niet te dik schilderen. Zo voorkomen we zakkers en druipers.
Stap 4: aflakken
Nu zijn we klaar om te gaan aflakken. Dit doen we met de kwast. Wederom letten we goed op dat we de verf goed verdelen om zakkers en druipers te voorkomen. Als de verf nog niet dekkend blijkt, herhalen we deze stap. Na het aflakken, verwijderen we zo snel mogelijk de tape. Hierdoor voorkomen we dat het vast gaat zitten en moeilijk loskomt. Mocht er verf op de ruit gekomen zijn, dan krabben we deze weg met een glaskrabber. Heeft u behoefte aan een visuele instructie, kijk dan nog eens het filmpje.
Wij brengen ons stappenplan graag ten uitvoer bij jou, vraag daarvoor vrijblijvend een offerte aan. Wil je meer informatie over buitenschilderwerk? Bezoek dan onze pagina.