Hout schilderen, hoe doe je dat?

hout schilderen

Hout schilderen begint met een goede voorbereiding

Een mooi resultaat bij hout schilderen is afhankelijk van de soort houtverf en de gekozen werkwijze. Hout schilderen houdt in: het bewerken van levend materiaal. Een juiste voorbereiding en het gebruik van de juiste materialen zijn daarom van belang. Graag delen we onze werkwijze om een mooi eindresultaat te verkrijgen.

De juiste voorbereiding begint met het verkrijgen van alle benodigdheden om de schilderklus te voltooien. Denk hierbij onder andere aan verf, kwasten, schuurpapier, schilderstape, ontvetter, plamuurmes, plamuurmiddel, kit, vulmiddel en eventueel zeil om de spullen te beschermen. Vervolgens kan worden gestart met de werkzaamheden.

Voorbereiding hout schilderen

  1. We starten met het schoonmaken van de te schilderen oppervlakte. We verwijderen vuil en ontvetten het hout met lauw water en St. Marc of Universol. Sop van afwasmiddel is geen ontvetter, dit zorgt er juist voor dat er vet achterblijft! 
  2. We verwijderen alle losse en gebladderde verfdelen met een krabber. Bij hardnekkige verflagen is het verhitten van de lagen een uitkomst om ze los te laten komen.
  3. Hierna schuren we het hout. Voor de grove stukken gebruiken we bijvoorbeeld schuurpapier met korrel 80. Als de verflagen nog mooi zijn dan gebruiken we korrel 180 of fijner. Schuren doen we om een goede hechting te verkrijgen.

 

hout schilderen

Houtrot en oneffenheden

  1. Is er sprake van houtrot? Houtrot herkennen we aan zeer zacht of donker gekleurd hout. Houtrot op de juiste wijze herstellen is een klus voor vakmensen en de betere doe het zelver. Lees hier alles over houtrot en reparatie. Na vulling en droogperiode schuren we alles weer op tot een gelijkmatig en glad resultaat.
  2. We repareren oneffenheden. Afhankelijk van de grootte van de beschadiging maken we gebruik van verschillende soorten plamuur. Voor kleine ondiepe plekken gebruiken we bijvoorbeeld lakplamuur van Jansen. Voor grotere beschadigingen gebruiken we buiten een epoxyplamuur en binnen een polyesterplamuur. Na de reparatie schuren we alle oneffenheden glad zodat het houtwerk weer één geheel vormt.
  3. Na het repareren van de beschadigingen kitten we openstaande naden en scheuren dicht met acrylaatkit. Bijvoorbeeld van Den Brave.

Hout schilderen

  1. We plakken, indien nodig, niet te schilderen onderdelen af met schilderstape. We gebruiken hiervoor de ietwat duurdere goldtape. Deze plakt veel strakker af en is ook nog na een aantal dagen van het raam te verwijderen.
  2. Vervolgens brengen we een laag grondverf aan. Dit zorgt voor een optimale hechting van de uiteindelijke verflagen en is dus medebepalend voor een mooi eindresultaat. Na de droogperiode schuren we de ondergrond licht op.
  3. Nu brengen we de eerste laag lakverf aan. We verdelen de verf gelijkmatig en laten deze vervolgens goed drogen. We schuren het oppervlak licht op en brengen vervolgens een tweede laklaag aan.

Jouw specialist in hout schilderen

Met bovenstaand stappenplan kan iedereen in principe een goed resultaat boeken. Natuurlijk zijn wij ook graag bereid om deze werkzaamheden voor je uit te voeren. Je bent daarmee verzekerd van een goed eindresultaat uitgevoerd door een professional die duurzaam schilderen hoog in het vaandel heeft staan. Neem voor meer informatie contact met ons op of vraag een vrijblijvend een offerte aan. Wijnands Schilderwerken is je graag van dienst!