Kozijnen verven

kozijnen verven

Stappenplan kozijnen verven

Om de kozijnen te voorzien van een nieuwe verflaag is een goede voorbereiding vereist. Graag leggen wij je uit wat ons stappenplan is om kozijnen te voorzien van een nieuwe uitstraling met de juiste kwaliteit. Ons stappenplan ziet eruit als volgt:

Kozijnen verven begint met schoonmaken/ontvetten

De eerste stap is meteen de belangrijkste voor het verkrijgen van het juiste resultaat. We zorgen ervoor dat de kozijnen goed ontvet zijn voordat we overgaan naar stap 2. We gebruiken voor het ontvetten een scheutje ammonia of St. Marc. Hierna bereiden we het kozijn voor door loszittende verlagen af te branden of af te krabben.

Het schuren van de kozijnen

Na het ontvetten en voorbereiden van de kozijnen beginnen we met schuren. Ook deze stap is van groot belang. We zorgen ervoor dat alle hobbels en oneffenheden glad geschuurd worden zodat er een gelijkwaardig oppervlak ontstaat die we vervolgens geheel stofvrij maken. Hiervoor gebruiken we een borsteltje. Dit laatste is natuurlijk belangrijk voor een juiste  hechting van de verf aan het oppervlak.

Plamuren en kitten

Na het schuren, gronden we allereerst de kale stukken hout met een beetje grondverf. Dit doen we om de ergste zuiging weg te nemen. Hierna plamuren we grote gaten en schuren we deze met een geschikte plamuur dicht. Eventuele houtrot bewerken we met houtrotvuller. Openstaande naden en kieren kunnen we gemakkelijk met acrylaatkit afdichten.

kozijnen verven

Kozijnen afplakken is wel zo verstandig

Kozijnen verven zonder deze eerst af te plakken, wil weleens zorgen voor ongewenste resultaten. Denk hierbij aan verf op ramen of muren waar dat eigenlijk niet bedoeld was. Daarom investeren we altijd een klein beetje van de totale tijd in het goed afplakken van de kozijnen. Het is op voorhand wellicht meer werk, maar het bespaart uiteindelijk tijd in het totale proces.

Kozijnen verven start met een grondlaag

Wij maken altijd gebruik van de kwaliteitsverf van Sikkens. De eerste verflaag die we aanbrengen, is de grondverf. Grondverf zorgt voor een nog betere hechting van de verf. We strijken met lange halen in de richting van de houtnerf. De grote vlakken schilderen we met een roller. Hierbij is het zaak ook vooral de overlappende stukken goed uit te strijken. Zo worden druppels voorkomen en dit zorgt natuurlijk voor een beter eindresultaat.

Kozijnen verven in de gewenste kleur

Nadat de grondlaag goed is opgedroogd, schuren we deze nogmaals licht op (maximaal korrel 180) en verwijderen we het stof. Daarna kunnen we de kozijnen verven in de door jou gewenste kleur. Wij verven het liefst met verf op waterbasis (acrylverf). Deze verf droogt snel op waardoor de verflucht ook minder lang blijft hangen. Uiteraard is het gebruik van verf op waterbasis ook beter voor jou en het milieu. We zorgen ervoor dat steeds hele delen worden geverfd en werken bij voorkeur van boven naar beneden. Zo voorkomen we dat aanzetten van de verf zichtbaar worden. Afhankelijk van het door jou gewenste resultaat zijn één of twee verflagen voldoende.

Als je bovenstaand stappenplan volgt krijg je gegarandeerd een mooi eindresultaat. Maar je kunt het ook overlaten aan de professional en vrijblijvend een offerte aanvragen. Lees hier meer over binnenschilderwerk.