Een radiator schilderen, hoe doe je dat?

radiator schilderen

Een radiator schilderen: de juiste voorbereiding

Een radiator schilderen is geen eenvoudige klus. Welke verf zal je gebruiken? Hoe verwijder je roestplekken op de radiator? Deze vragen maken het voor mensen lastig om de klus zelf uit te voeren. Natuurlijk zijn wij graag bereid om deze werkzaamheden voor jou uit te voeren. Met ons stappenplan maken wij onze werkwijze aan je inzichtelijk.

Voordat we starten met de werkzaamheden is het van belang dat de radiator volledig is afgekoeld. Om verfspetters te voorkomen is het natuurlijk handig om de vloer en de wand af te plakken met afdekfolie. Ook de thermostaatkranen en leidingen moeten niet vergeten worden met plakken. Er kan ook voor gekozen worden om de radiatoren los te koppelen zodat ze in de schuur of buiten geschilderd kunnen worden. Dit neemt natuurlijk wel wat meer tijd in beslag en is ook niet nodig als alles goed is afgeplakt.

radiator schilderen

De radiator schuren en ontvetten

Vervolgens maken we de radiator goed schoon met water en een scheutje ammonia of St. Marc. Dit doen we om een goede hechting te verkrijgen voor de verflagen. Indien er roestplekken aanwezig zijn op de radiator dienen deze verwijderd te worden met een staalborstel of met schuurpapier. Hierna gebruiken we een antiroestprimer om de roestplekken te bewerken. Let op! Als roestplekken niet voldoende worden verwijderd en bewerkt zijn ze weer zichtbaar nadat de nieuwe verflaag is aangebracht.
De volgende stap om de radiator te behandelen is het schuren. We schuren dan de hele radiator licht op met schuurpapier. Door het schuren ontstaan er hele lichte krasjes waar de verf zich goed in kan hechten. Na het schuren verwijderen we het stof van de radiator met een borsteltje.

Het schilderen van de radiator

Nu is de radiator klaar om geschilderd te worden. Hierbij bestaat de keuze om de verf aan te brengen met een spuitbuis of met een kwast. Bij spuitwerk is er grotere kans op druppelvorming, maar daar weten wij als professionals prima mee om te gaan. Wij beschrijven hier uitgebreid de traditionele manier. Door gebruik te maken van speciale radiatorkwasten kunnen we ook kiezen voor het traditioneel schilderen van uw radiator. We brengen altijd minimaal twee lagen verf aan en laten iedere laag voldoende drogen. Na elke laag schuren we het heel licht op, waarna we de volgende laag aanbrengen. Voor het beste resultaat brengen wij de verf gelijkmatig aan en schilderen we van boven naar beneden. Na het schilderen is het belangrijk de radiator goed te laten drogen en voor minstens 24 uur niet aan te zetten.

Nu weet je hoe wij te werk gaan en kan je het zelf ook eens proberen. Maar natuurlijk zijn wij ook zeker bereid om deze klus voor je te klaren. Vraag eens vrijblijvend een offerte aan of neem contact met ons op.