Vinylbehang schilderen

vinylbehang schilderen

Vinylbehang schilderen: welke verf kiezen?

Vinylbehang wordt vaak toegepast als wandbekleding. Na verloop van tijd neemt de kwaliteit van vinylbehang af en wordt er besloten om deze te schilderen. Dit kan echter wat voeten in de aarde hebben. Vinylbehang kan namelijk nogal verschillend zijn in samenstelling. Hierbij moet je denken aan bijvoorbeeld verschillen in aard en gehalte van de gebruikte weekmaker of het wel/niet aanwezig zijn van een toplaag van opgewalste folie (PVF). Wij leggen je graag uit hoe u de beste verf kiest.

vinylbehang schilderen

Maak in ieder geval gebruik van kwaliteitsverf, bijvoorbeeld van Sikkens. Verder is het belangrijk bij het bepalen van de verf om te letten op de hechting. Ook is het van belang om goed naar de droging te kijken. Vooral bij droging moet rekening worden gehouden met het feit dat een verflaag oorspronkelijk goed droog kan zijn, maar na verloop van tijd (enige weken) weer meer of minder kleverig kan worden. Dit komt door mogelijke verschillen in samenstelling van de weekmaker uit de ondergrond. De aard van de ondergrond speelt een belangrijke rol bij het al of niet optreden van weekmakermigratie.

Vinylbehang schilderen begint met proefvlakken

Een verfkeuze, die op een bepaalde ondergrond gunstige resultaten geeft, kan op een andere ondergrond juist weer falen, of omgekeerd. Er zijn geen algemeen geldende regels voor te geven. De consequentie hiervan is dat van geval tot geval zal moeten worden vastgesteld of de gekozen verf al dan niet bruikbaar is. In het verleden werden de beste resultaten behaald met alkydharsmuurverven. Maar vanaf 1 januari 2000 mogen er geen oplosmiddelhoudende (alkydhars-)muurverven meer worden toegepast in binnenruimtes. Het is dus van groot belang om via proefvlakken vast te stellen welke verf kan worden toepgepast. Hierbij moet er rekening mee gehouden worden opgedroogde verf na verloop van tijd weer kleverig zou kunnen worden. Om dit te voorkomen, is het aan te raden om de proefvlakken minimaal 3 weken te laten drogen. Zo kan je zeker zijn van het juiste resultaat op je proefvlak.

Geschikte verf voor het schilderen van vinylbehang

Vooraf is het aan te bevelen om de ondergrond te reinigen met Sikkens Super Cleaner.

Geef jij het werk graag uit handen? Dan staan wij altijd voor je klaar. Je kunt vrijblijvend een offerte aanvragen.