Een betonvloer verven, hoe doe je dat?

betonvloer-verven

Onze werkwijze voor het beste resultaat

Goede vraag, een betonvloer verven, hoe doe je dat? Heeft je oude vloer een opfrisbeurt nodig of is de betonvloer in je nieuwbouwwoning nog niet afgewerkt? Het (laten) schilderen van jouw betonnen vloer is dan dé manier om deze er weer als nieuw uit te laten zien en tevens te beschermen tegen slijtage, klimaatinvloeden en eventuele andere invloeden van buitenaf. Wij leggen je graag in een aantal stappen uit wat onze werkwijze is voor een perfect resultaat.

Betonvloer verven begint met de ondergrond

Als we starten met het verven van een betonnen vloer, controleren we eerst goed de bovenlaag van de vloer. De vloer moet absoluut droog, schoon, vet- en stofvrij zijn en mag daarnaast ook geen oneffenheden of beschadigingen bevatten. In sommige gevallen is het nodig dat we de betonnen vloer machinaal schuren alvorens we kunnen beginnen aan de verfklus. Het is hierbij zaak om de juiste schuurmachine te gebruiken. De beste schuurmachines voor deze klus zijn diamantschuurmachines.

Voor woningen met vloerverwarming en nieuwbouwwoningen

We zetten de vloerverwarming volledig uit. Zo voorkomen we dat de verf te snel droogt. Wanneer de schilderklus is afgerond kan de vloerverwarming weer worden aangezet waarbij de temperatuur geleidelijk aan beetje bij beetje verhoogd mag worden. Bij nieuwbouwwoningen geldt dat de betonvloer uitgedroogd moet zijn en dus niet meer vochtig mag zijn. Een nieuwe vloer kan pas na circa vier tot zes weken (of langer) geverfd worden, afhankelijk van de omstandigheden. We kunnen dit controleren door plakband op de vloer te plakken en dit 24 uur te laten zitten. Wanneer we het plakband van de vloer afhalen, controleren we of er condensvorming op het plakband aanwezig is. Is dit niet het geval dan is de vloer droog en kunnen we beginnen met verven.

betonvloer verven

Eerst een primer alvorens de betonvloer te verven

Voor een optimaal resultaat is het van belang dat we eerst een primer aanbrengen op de betonnen vloer. Hiermee zorgen we ervoor dat de verf goed hecht aan de ondergrond. De primer dient als het ware als een soort grondverf. We geven de primer voldoende tijd om te drogen voordat we beginnen met het verven van de vloer. De te gebruiken primer is afhankelijk van de situatie. Kijk hier voor alle primers van Sikkens.

Een betonvloer verven, het schilderwerk

Als de primer goed opgedroogd is, beginnen we met de schilderklus. De verf brengen we eenvoudig aan met een roller en een kwast. Het beste is om in banen te werken, zo komen we overal goed bij. Voor een perfect resultaat zorgen we voor een gelijkmatige verdeling van de verf over de gehele vloer. Na het aanbrengen van de eerste laag, laten we de vloer goed drogen. Vervolgens brengen we de tweede laag op dezelfde manier aan. In de tweede laag kunnen we eventueel een antislipmiddel mengen, zodat de betonnen vloer ook bij nattigheid veilig beloopbaar is. We geven de verf na het aanbrengen voldoende de tijd om goed te drogen en uit te harden. Geverfde betonnen vloeren zijn na 24 uur beloopbaar, na 48 uur licht belastbaar en na circa 7 dagen volledig belastbaar. Kijk hier voor alle vloercoatings van Sikkens.

Wijnands Schildwerken helpt je graag verder

Met bovenstaand stappenplan en de juiste uitvoering ontstaat gegarandeerd een mooi eindresultaat. Natuurlijk zijn wij je graag van dienst om jouw betonvloer te verven.