Herstellen voegwerk gevels

herstellen van voegwerk

Monumentale panden

Het is zo’n klus die vaak uitgesteld wordt: het herstellen van voegwerk. Maar ten onrechte! Verouderde voegen zijn een grote oorzaak van vochtdoorslag, schimmelproblemen, lekkage en mosgroei. Het is dus zaak om oude voegen tijdig te herstellen.

Vooral monumentale gevels, zoals in Amsterdam, lijden flink onder verouderd voegwerk. Oud voegwerk is poreuzer en laat eerder vocht door, met als gevolg dat er schimmelproblematiek, lekkage en mosgroei kan ontstaan. Ook chemische aantasting zoals zure regen kan een bedreiging vormen voor voegwerk. Al deze gevolgen van verouderde voegen, kunnen funest zijn voor je kostbare huis en kunnen voor heel wat onrust zorgen. Daarnaast verdient een mooi pand natuurlijk ook gewoon een nette bijpassende voeg. Dus ook om esthetische redenen alleen, kiezen veel mensen voor nieuw voegwerk.

Herstellen voegwerk

Om de voegen te herstellen, zal eerst het oude voegwerk weggehakt of geslepen worden om zo voldoende ruimte vrij te maken voor de nieuwe voeg. Afhankelijk van persoonlijke voorkeur en het soort huis dat je hebt, kan je een voegtype kiezen (terugliggende voeg, platvol voeg, snijvoeg of knipvoeg). Wij adviseren je graag hierover, want met het soort voeg hangt tegelijkertijd de voeghardheidsklasse samen die vooraf geïndiceerd zal worden. Hoe harder de voeg, hoe beter hij latere aantasting tegen zal kunnen gaan.

herstellen van voegwerk

Afwerking

Als de oude voegen weggehakt zijn, kan je ervoor kiezen om de gevel te laten reinigen. Op die manier kan het vrijgekomen stof verwijderd worden. Daarnaast is het aan te raden om de gevel te laten hydrofoberen (impregneren) als de nieuwe voegen gezet zijn. Zo ga je verdere vochtdoorslag tegen. Dit zorgt als het ware voor een extra isolatie aan de buitenkant van je huis. Het conserveert de gevel, inclusief de mooie voegen, op die manier een stuk beter. Je kan er daarnaast ook nog voor kiezen om de gevel te laten schilderen. Lees hier meer over buitenschilderwerk.

Offerte of meer informatie

Voor het aanvragen van een vrijblijvende offerte of meer informatie vul je het formulier in. Wij nemen dan binnen twee dagen contact met je op.