Houtrot herkennen

houtrot herkennen

Oorzaken van houtrot

Houtrot is de grootste vijand van houtwerk, daarom is houtrot herkennen erg belangrijk. Het ontstaat meestal onopgemerkt en als je het eenmaal in de gaten hebt, is het vaak al in gevorderd stadium en heeft het al veel van het houtwerk aangetast. Het is dus zaak om houtrot tijdig te kunnen herkennen en waar mogelijk te voorkomen. Wij zullen u hier de nodige kennis over verschaffen.

Houtrot is het gevolg van schimmels. Die schimmels ontstaan ten gevolge van vochtig weer gedurende langere tijd, een temperatuur van boven de 18 graden Celsius en voldoende zuurstof en een voedingsbodem (hout dus). Deze zaken hoeven geen probleem te zijn als het houtwerk in orde is, maar schimmels kunnen ontstaan als het houtwerk niet goed beschermd is. Dit is het geval bij openstaande verbindingen, ongeschikte verfsystemen, constructiefouten, slechte beglazing waar inwatering door ontstaat en onbehandelde kopse kanten.

houtrot herkennen

Preventie tegen houtrot

Voorkomen is beter dan genezen. Het klinkt zo logisch, maar toch trapt men vaak in de valkuil die luiheid heet of naïviteit. ‘Als het schilderwerk er aan de oppervlakte goed uitziet, zal het daaronder ook wel in orde zijn’. Die gedachtegang horen we vaak. Toch is er meer nodig om houtrot voor te zijn. Je hebt hierboven kunnen lezen wat de oorzaken zijn van houtrot. Nu begrijp je dus ook dat het absoluut van belang is om te zorgen dat er geen openstaande verbindingen zijn en dat er geschikte verf gebruikt wordt, bijvoorbeeld van Sikkens. Besteed hier dan ook voldoende aandacht aan en loop de kozijnen vaak na of zorg dat het verfsysteem tijdig vernieuwd wordt. Lees hier meer over buitenschilderwerk.

Houtrot herkennen

Als je het houtwerk vaak naloopt, zal je beter op de hoogte zijn van veranderingen in het hout. Houtrot kan je herkennen aan zachte plekken of kleine barstjes in het schilderwerk. Dit is meestal in de hoeken van het kozijn. Als u het induwt met iets hards, bijvoorbeeld met de achterkant van een schroevendraaier, en het veert mee, dan zit er waarschijnlijk houtrot in.

Heb je houtrot geconstateerd? Lees dan hier hoe wij dat aanpakken of vraag vrijblijvend een offerte aan.