Op welke manier kalkverf aanbrengen?

Kalkverf aanbrengen

Voordat we beginnen met kalkverf aanbrengen

Kalkverf aanbrengen, hoe doe je dat? Kalkverf is een steeds meer gebruikte decoratieve verfsoort die zowel binnen als buiten toegepast kan worden. De uitsraling van kalkverf kan omschreven worden als zeer mat. Muren krijgen met kalkverf als het ware een verweerde, doorleefde uitstraling die met de tijd mooier en mooier wordt. Om deze authentieke uitstraling zo goed mogelijk te krijgen is het van belang om te weten hoe kalkverf aangebracht moet worden.

Voor het aanbrengen van kalkverf is een minerale ondergrond (bijv. baksteen, beton of pleisterwerk) noodzakelijk. De volgende voorbehandelingen zijn nodig:

Voor buitenmuren:

  • Ondergrond goed reinigen met een hogedruk reiniger
  • Voor het schilderen eerst de muur vochtig maken (controle of de ondergrond voldoende zuigend is)
  • Geen primer of impregnatie gebruiken want dit vermindert de zuiging van de ondergrond
  • Buitenmuren die in het verleden zijn behandeld met waterwerende producten zijn niet geschikt om kalkverf op aan te brengen

Voor binnenmuren:

  • Ondergrond reinigen/stofvrij maken
  • Zuigende ondergronden zoals stuc, hout en MDF eerst voorzien van een primer

Kalkverf aanbrengen

Kalkverf aanbrengen doen we zo

De kalkverf moet eerst gemengd worden met water en het kleurpigment. De pigmenten worden apart verkocht zodat de gewenste kleurtint en intensiteit later bepaald kan worden. We mengen altijd eerst water en het kleurpigment alvorens het kalkpoeder toe te voegen. We maken steeds voldoende verf aan voor het schilderen van minstens één laag op de volledige muur. Vervolgens brengen we de kalkverf aan met een blokwitter in verticale stroken. Een streperig en natuurlijk effect ontstaat door het onregelmatig aanbrengen van de kalkverf met een kwast. Ook het meer of minder toevoegen van water heeft invloed op het te realiseren effect. Meer water toevoegen geeft meer effect. We brengen in ieder geval twee lagen aan.

Kalkverf aanbrengen is relatief eenvoudig. Wil je verzekerd zijn van een optimaal resultaat of wens je bijvoorbeeld dat de kalkverf gepolijst wordt, dan adviseren wij je contact op te nemen met een professionele schilder. Uiteraard staan wij je graag te woord. Wijnands Schilderwerken heeft ruime ervaring in het aanbrengen van kalkverf. Wil je meer informatie over onze mogelijkheden neem dan eens vrijblijvend contact met ons op of vraag eenvoudig een offerte aan.

Kijk ook eens naar het doe het zelf filmpje over kalkverf.