Vochtdoorslag buitenmuur behandelen

Vochtdoorslag buitenmuur behandelen

Vochtdoorslag buitenmuur

Vochtdoorslag buitenmuur? Wat houdt dat in?Ā Vochtdoorslag is een verschijnsel wat veroorzaakt wordt door vocht wat van buitenaf of ondergronds door muren heen trekt. Steenachtige gevels nemen door hun poreuze karakter op natuurlijke wijze vocht op, maar het overgrote deel van het vocht wordt veroorzaakt door lekkende voegen in het metselwerk. Vooral in oude woningen in Amsterdam komt dit veelvuldig voor omdat kelderwanden in (half)steensverband zijn gebouwd. Tegenwoordig worden er spouwmuren gebouwd en zijn de problemen kleiner maar ook dit geeft geen garantie tegen vochtproblemen. Door een fout in het metselwerk, vervuiling of een fout in de aangebrachte isolatie ontstaan ook bij een spouwmuur problemen met vocht.

Door regenbuien en slagregens kan het vocht diep in de scheuren en slechte voegen doordringen. In de winter zullen de scheuren en voegen nog slechter worden door vorst. Als het vocht zover komt dat het de spouwmuur isolatie gaat aantasten, krijg je ook binnenshuis te maken met schimmels en vochtproblemen. Vochtdoorslag aan buitenmuren wordt zichtbaar door loslatend voegwerk, witte aanslag op de muur (ook wel hygroscopische zouten genoemd) en scheuren en/of barsten in de stenen. De problemen met vochtdoorslag moeten op de juiste manier behandeld worden. Dit wordt gedaan door te impregneren. Ook wel hydrofoberen genoemd.

Vochtdoorslag buitenmuur behandelen

Hydrofoberen

Het behandelen van vochtdoorslag doen we op de volgende manier. De buitenmuur moet eerst volledig worden nagekeken op scheuren en slechte voegen. De slechte voegen dienen diep te worden uitgehakt en opnieuw te worden gevoegd. De gevel dient grondig te worden gereinigd van alg- en mosaangroei en schimmels. Hierna laten we de muur goed drogen alvorens het impregneermiddel aan te brengen. De laag wordt door middel van lage druk aangebracht. Het is van groot belang dat er ruim voldoende impregneermiddel wordt aangebracht. Dit doen we om de vloeistof zo diep mogelijk in de steen te laten doordringen. De vloeistof zal uitharden en een harde laag creƫren die bescherming biedt tegen vocht. Het impregneermiddel geeft de muur weer bescherming voor 10 tot 15 jaar.

Als jouw muur last heeft van vochtdoorslag, laat dit dan zorgvuldig behandelen voor een optimaal resultaat. Wij helpen je graag met het oplossen van vochtproblemen.