Waarom witte verf vergeelt

Witte verf vergeelt

Donkervergeling

Veel mensen hebben weleens ervaren dat schilderwerk binnenshuis verandert van teint. Het meest voorkomende probleem is dat witte verf vergeelt. Waarom witte of wit getinte verf vergeelt, leggen we graag aan je uit. Het proces van vergeling wordt donkervergeling genoemd en komt meestal binnenshuis voor. De oorzaak is meestal een tekort aan voldoende daglicht (uv-licht). Ook de verfsoort kan een oorzaak zijn van vergeling. Vaak ontstaat donkervergeling dan ook in de sponningen en de binnenkant van bijvoorbeeld kelderdeuren en toiletdeuren.

Vergeling van geverfde oppervlakten ziet er niet altijd even mooi uit. Vaak leidt dit tot irritatie en onbegrip, want je kiest immers bewust voor een bepaalde kleur die na betrekkelijk korte tijd anders is dan gewenst. Houd er dus rekening mee dat dit proces moeilijk tegen te houden is op donkere plaatsen.

Oplossingen voor witte verf die vergeelt

Om problemen met witte verf die vergeelt zoveel mogelijk te voorkomen, is het verstandig om rekening te houden met de volgende aandachtspunten:

  • Gebruik altijd verf op waterbasis en niet op terpentinebasis. Verf op terpentinebasis vergeelt veel sneller dan watergedragen verf. Bovendien is laatstgenoemde verf ook vele malen beter voor het milieu en bovendien veel kindvriendelijker.
  • Zijdeglans watergedragen verf is de meest optimale verf om donkervergeling tegen te gaan. Hierbij is het wel van belang dat de ondergrond grondig wordt gereinigd en volledig wordt geschuurd. Zo ontstaat een optimale hechting van de nieuwe verflaag.
  • Ga voor advies naar een verfspeciaalzaak en leg uit welke ondergrond je wilt verven. Uiteraard mag je van een professionele schilder verwachten dat er oplossingen worden aangedragen voor jouw specifieke vraagstelling.

 

Witte verf vergeelt

Witte verf vergeelt niet bij Wijnands Schilderwerken

Wil je voorkomen dat witte verf vergeelt en ga je voor kwaliteit en vakmanschap? Wijnands is je graag van dienst. Als erkend Sikkens Quality Painter mag je van ons verwachten dat wij voor al jouw vragen de meest optimale oplossing kunnen bieden. Met de producten van Sikkens gaan wij voor topkwaliteit schilderwerk met een duurzaam en hoogwaardig eindresultaat. Neem voor vragen gerust contact met ons op of vraag een vrijblijvende offerte aan.