Wanneer gebruik je voorstrijk?

voorstrijk gebruiken

Waarom kan voorstrijk essentieel zijn?

Wanneer gebruik je voorstrijk is een veel gestelde vraag. Wat is voorstrijk en waarvoor gebruiken wij het leggen wij uit in deze blog. Voorstrijk is een middel dat wij gebruiken om sterk en/of onregelmatig zuigende ondergronden zoals wanden en plafonds te fixeren. Voorstrijk voorkomt dat de verf onregelmatig op de muren terechtkomt waardoor je kleurverschil en aanzetten zou kunnen zien. Ook zou zonder het gebruik van een voorstrijkmiddel de verf kunnen gaan afbladderen omdat verf niet goed hecht op poederende ondergronden. Het is dus een goede voorbereiding op een verdere behandeling van de muur zoals verven, pleisteren of spachtelputz. Bekijk je de instructie liever op film? Kijk dan hier de instructiefilm over het schilderen van nieuw gestuukte muren. Hierin wordt tevens uitgelegd hoe je voorstrijk gebruikt.

Wanneer gebruik je voorstrijk?

We testen altijd vooraf of de muur voorstrijk nodig heeft. Dit kan gedaan worden door een natte doek of spons over de muur te halen. Wanneer de ondergrond het water snel opzuigt, maken wij gebruik van een voorstrijkmiddel. Bij niet zuigende ondergronden is het dus niet nodig om voor te strijken. Door het testen van de ondergrond voorkomen we onnodige tijd- en geldverspilling. 

Hoe brengen we voorstrijk aan?

Voorstrijk brengen we aan met de kwast en roller. Waarbij wel opgelet moet worden dat de voorstrijk goed uitgesmeerd wordt. Voorstrijk is zo vloeibaar als water, maar als het uitloopt zonder uitgesmeerd te worden, zie je dat later door de verflaag heen. Het kan dan als verdikking of glanzende plek zichtbaar worden. Wij werken altijd van boven naar beneden om druipers te voorkomen. En we beginnen dan ook altijd met het plafond. Lees voor het gebruik van de voorstrijk altijd goed de gebruiksaanwijzing op de verpakking. 

welke voorstrijk gebruiken

Welk voorstrijkmiddel is er nodig?

Er zijn veel verschillende merken voorstrijk op de markt. Wijnands Schilderwerken maakt altijd gebruik van de voorstrijkproducten van Sikkens. Zij hebben een aantal verschillende voorstrijkmiddelen voor allerlei ondergronden in het assortiment. Het is dan ook van belang te weten welk materiaal er is gebruikt als ondergrond voordat we een bijbehorende voorstrijk kiezen. Vooral in natte ruimtes zoals badkamers of buiten is het zaak goed op te letten welke voorstrijk er nodig is. Hier is de hechting van de ondergrond nog belangrijker, omdat vocht snel onder een slechte verflaag kan trekken.

Wij staan voor je klaar

Moet het schilderwerk aan jouw huis nodig aangepakt worden en geef je het liever uit handen aan professionals? Dan kan je vrijblijvend een offerte bij ons aanvragen.