Wat is Tadelakt?

Wat is Tadelakt stucwerk

Wat is Tadelakt

Bij brsh krijgen wij regelmatig de vraag ‘Wat is Tadelakt’ en wat is het verschil tussen betonlook – Marrakech Walls en Tadelakt? Graag leggen wij uit wat Tadelakt is, om vervolgens in een volgende blog te schrijven over de verschillen.

Tadelakt is een traditioneel type stucwerk afkomstig uit Marokko. Het gaat hier om hydraulische kalk. Dat is een waterbestendig, ademend en stootvast kalkpleister, afkomstig uit de regio van Marrakech. Uitstekend voor natte ruimtes, zoals een badkamer of keuken. De uiteindelijke afwerking gebeurt met een steen, wat zorgt voor een bijzonder effect. Daarnaast heeft het een prachtige authentieke uitstraling die krachtig, zacht, warm en marmerachtig is.

Traditioneel stucwerk

Er wordt gezegd dat Tadelakt een paar duizend jaar geleden werd ontdekt door de Berbers in Marokko. Het werd daar met name gebruikt in badhuizen en hammams. Dit vanwege de waterbestendige en ademende eigenschappen van het materiaal. De kalksteen nodig voor het maken van Tadelakt, wordt ook alleen gedolven in de streek van Marrakech. Dit vanwege de unieke en specifieke samenstelling die slechts daar te vinden is. Het is dus echt een traditioneel product.

Wat is Tadelakt stucwerk

Hydraulische kalk

Tadelakt is een hydraulische kalk. Dit is een hele sterke en waterdichte kalkvorm die wordt verkregen uit kalksteen dat verbrand wordt. Hierdoor ontstaat uiteindelijk een bindmiddel dat lucht- en waterhardend is. In combinatie met de afwerking en de natuurlijke eigenschappen van kalksteen, krijgt deze kalkvorm zijn voordelige eigenschappen. Doordat het waterdicht is en toch ademt, gaat dit stucwerk ook nog eens veel langer mee. Daarnaast is kalk desinfecterend en heeft het een hoge pH-waarde waardoor schimmels niet kunnen binden. Dit is dus handig voor oude gebouwen en monumenten, maar ook voor nieuwbouw.

Tadelakt, een bijzondere wandafwerking

De wijze waarop Tadelakt wordt afgewerkt is niet standaard. Het wordt op de muur ingewreven met vlakke (edel)stenen. Tadelakt betekent dan ook letterlijk ‘inwrijven’ of ‘masseren’ in het Berbers. Dit product geeft een warme en authentieke uitstraling aan je huis die niet te imiteren valt door andere producten. Dat komt door de karakteristieke uitstraling die marmerachtig is en tegelijkertijd een fluwelen touch heeft. Het aanbregen van traditionele Tadelakt is zowel een kostbaar als tijdrovende klus, dat enkel uitgevoerd kan worden door een specialist met veel ervaring.