Houtrotvuller: wat is belangrijk?

houtrotherstel met epoxyplamuur

Houtrotvuller: de twee opties

Schade aan houtwerk veroorzaakt door houtrot kunnen we oplossen door gebruik te maken van een houtrotvuller. Het is hierbij van belang om op de juiste manier gebruik te maken van een houtrotvuller en dat we een product gebruiken waarvan de kwaliteit goed is. Het is immers niet prettig om snel na de reparatie opnieuw houtrot te constateren op dezelfde plek.

Om een gedegen reparatie van houtrot te bewerkstelligen is het van belang dat we een product gebruiken dat zorgt voor een duurzame en bestendige reparatie. Er zijn twee soorten houtrotvullers: één op basis van polyester en één op basis van epoxy.

Houtrotvullers gemaakt van polyesters zijn over het algemeen snel uithardende reparatiemiddelen voor een ogenschijnlijk aantrekkelijke prijs. Deze producten worden echter keihard en zijn na uitharding niet meer flexibel of elastisch. Ook blijken deze producten vaak niet de benodigde verankering met de houten ondergrond te bezitten. Je loopt daarmee het risico dat het houtrotherstel van korte duur is. Voor een duurzame reparatie van houtrot zijn deze producten naar onze mening dan ook niet geschikt.

De houtrotvuller van hoge kwaliteit is gemaakt op basis van epoxy. Epoxy is een thermohardende kunststof die voor veel toepassingen geschikt is. Omdat de druk- en treksterkte twee keer groter zijn dan die van beton is deze kunststof geschikt voor uiteenlopende toepassingen. Een van de bekende toepassingen is epoxylijm. Hourotvuller op basis van epoxylijm/hars bestaat uit een twee-componenten-product dat vermengd moet worden voor verwerking. Door de vermenging kan invloed worden uitgeoefend op de uithardingstijd en de schuurbaarheid. Bij de meeste professionele producten is de vermenging al gedaan en hoeft er slechts een keuze gemaakt te worden met welke uithardingstijd er gewerkt moet worden.

HoutrotvullerHoutrotvuller

Eigenschappen van houtrotvuller op basis van epoxy

De belangrijkste eigenschappen van een houtrotvuller op basis van epoxy zijn:

  • De hechting aan het hout is uitstekend
  • Het is vormvast en zakt daardoor niet uit
  • Perfect schuurbaar, spijkers en schroeven plaatsten in het bewerkte gedeelte gaat prima
  • Het is zeer sterk en krimpt niet
  • Zeer makkelijk af te werken
  • Flexibel en houdt rekening met de werking van het hout
  • Niet gevoelig voor vocht en weersinvloeden

Heb je houtrotschade en is dit te herstellen met houtrotvuller dan raden wij je zeer sterk aan om een product op basis van epoxy te gebruiken. De prijs is hoger in vergelijking met de producten op basis van polyester, maar je profiteert optimaal van een betere en duurzame reparatie. Wijnands schilderwerken maakt altijd gebruik van de producten van Repair Care.

Wil je graag advies over de mogelijkheden van houtrotreparatie of wil je weten of je houtrot hebt en hoe dit behandeld moet worden? Neem dan eens vrijblijvend contact met ons op.